Belgische start-up helpt tomatentelers oogst beschermen

Belgische start-up helpt tomatentelers oogst beschermen

Belgische start-up helpt tomatentelers oogst beschermen

Belgische start-up helpt tomatentelers oogst beschermen

Guy van Looveren is oprichter en CEO van de start-up Planticus. Na de aankoop van een huis merkt hij dat de buxushagen er maar triestig bij staan. Hij koppelt zijn commerciële geest aan zijn grote interesse voor artificiële intelligentie, en ontwikkelt een applicatie die plagen en ziektes bij planten in kaart brengt. Met die applicatie helpt hij nu ook tomatentelers, zo vertelt hij in een interview met Bloovi. 

Planticus maakt gebruik van een combinatie van software en hardware. Voor de ontwikkeling van de software analyseerde Van Looveren eerst gedurende een zestal maanden uitvoerig de markt, en praatte hij veel met professoren, telers, bio-ingenieurs en bedrijven. “Uit die gesprekken bleek dat het probleem veel groter was dan wat iedereen vermoedde”, zegt hij. “Een tomatenteler vertelde me onlangs dat hij ’s nachts vaak piekerend wakker werd omdat hij bijvoorbeeld in de namiddag iets gezien had, maar niet wist of het het begin van een ziekte was. Dan stond hij ‘s nachts op, stapte hij in zijn wagen en reed naar de serre om te gaan kijken. Een bijzonder tijdrovend en afmattend werk, en niet erg efficiënt. Het geeft wel aan hoe groot de angst bij de telers is om hun oogst te verliezen.”

Lees hier het hele interview met Guy en kom meer te weten over het bedrijf dat telers precies op het juiste moment een technologie aanbiedt, want telers worstelen dagelijks met plagen en ziektes.

Planticus wil in 2022 een kantoor openen in Spanje, dichtbij de telers en focust zich daarna op groei in andere landen. Daar ligt de focus, in eerste instantie niet op de Benelux. 

Planticus Group BV © 2023

VAT: BE 0745 733 822